Karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia u dzieci nowotworów krwi, w tym ostrej białaczki limfoblastycznej, oraz chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy i otyłości.

Karmienie piersią jest dla dziecka istotnym elementem prawidłowego rozwoju i dobrego stanu zdrowia. Liczne badania prowadzone przez ostatnie kilkanaście lat potwierdzają, że karmienie piersią jest związane z profilaktyką i zmniejszaniem ryzyka zachorowania dziecka na choroby cywilizacyjne i niezakaźne. Wśród tych chorób, których ryzyko wystąpienia zmniejsza karmienie naturalne, jest m.in. ostra białaczka limfoblastyczna oraz cukrzyca i otyłość. W przypadku białaczki nawet krótkie okresy karmienia piersią niosą korzyści i zmniejszają ryzyko zachorowania.

Dzieci karmione piersią mają niższe BMI w późniejszym wieku. Niezależnie więc od czynników zewnętrznych karmienie piersią może sprawić, że dziecko karmione naturalnie rzadziej będzie narażone w przyszłości na otyłość. Karmienie piersią naturalnie kształtuje u dziecka kontrolę apetytu oraz reguluje układ hormonalny odpowiedzialny za kontrolę uczucia głodu i sytości. Dzieci karmione piersią otrzymują z pokarmu mniej białka niż dzieci karmione mieszanką, co także skutkuje mniejszym ryzykiem otyłości w przyszłości.

Analiza dostępnych badań naukowych potwierdza także, że karmienie piersią obniża ryzyko wystąpienia u dziecka cukrzycy typu II w późniejszym jego życiu.

Karmienie piersią to najlepsze, co możesz dać swojemu dziecku – to nie tylko pokarm, ale najważniejszy element kształtujący układ odpornościowy dziecka.

ŹRÓDŁA

  • Rollins NC et al., Why invest, and what it will take to improve breastfeeding practices?, The Lancet, 2016, Volume 387, Issue 10017, s. 491–504
  • Victora CG et al., Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect, The Lancet, 2016, Volume 387, Issue 10017, s. 475–490
  • Greenop KR, Bailey HD, Miller M, Scott RJ, Attia J, Ashton LJ, Downie P, Armstrong BK, Milne E, „reastfeeding and Nutrition to 2 Years of Age and Risk of Childhood Acute Lymphoblastic Leukemia and Brain Tumors, Nutrition and Cancer, 2015, Volume 67, Issue 3, s. 431–441
  • Amitay EL, Keinan-Boker L, Breastfeeding and Childhood Leukemia Incidence: a Meta-Analysis and Systematic Review, JAMA Pediatrics, 2015, Volume 169, Issue 6, s. e151025
  • Whitehead TP, Metayer C, Wiemels JL, Singer AW, Miller MD, Childhood Leukemia and Primary Prevention, Current Problems in Pediatric and Adolescent Health Care, 2016, Volume 46, Issue 10, s. 317–352, doi: 10.1016/j.cppeds.2016.08.004
  • Holmes AV, Jones HG, Christensen BC, Breastfeeding and Cancer Prevention, 2017
  • Owen CG et al., Does breastfeeding influence risk of type 2 diabetes in later life? A quantitative analysis of published evidence, The American Journal of Clinical Nutrition, 2006, Volume 84, Issue 5, s. 1043–1054
Scroll Up