Obecne w mleku matki oligosacharydy odżywiają dobre bakterie w jelitach dziecka, wspierając jego odporność i rozwój.

Oligosacharydy to węglowodany, które występują naturalnie w mleku matki. Pełnią wiele funkcji. Są trzecim, po tłuszczu i laktozie, głównym składnikiem mleka kobiecego. Uważa się, że mają działanie prebiotyczne, co oznacza, że odżywiają pożyteczne bakterie w układzie pokarmowym dziecka. Dzięki temu wspierają jego odporność i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Występują bardzo licznie w mleku kobiecym,  zidentyfikowano ponad dwieście różnego rodzaju oligosacharydów w ludzkim mleku. Nie są one trawione przez dziecko, pozostają aktywne w układzie pokarmowym, docierają do jelita grubego, wspierają obecne tam probiotyczne bakterie i dojrzewanie jelit. Są też źródłem energii dla dziecka.

Nie wszystkie oligosacharydy mleka ludzkiego zostały jeszcze odkryte!

ŹRÓDŁA

  • Engfer MB, Stahl B, Finke B, Sawatzki G, Daniel H, Human milk oligosaccharides are resistant to enzymatic hydrolysis in the upper gastrointestinal tract, The American Journal of Clinical Nutrition, 2000, Volume 71, Issue 6, s. 1589–1596
  • Bode L, Human milk oligosaccharides: Every baby needs a sugar mama, Glycobiology, 2012, Volume 22, Issue 9, s. 1147–1162
  • Nehring-Gugulska M, Karmienie piersią w teorii i praktyce. Podręcznik dla doradców i konsultantów laktacyjnych oraz położnych, pielęgniarek i lekarzy, Medycyna Praktyczna 2012
  • Rollins NC et al., Why invest, and what it will take to improve breastfeeding practices?, The Lancet, 2016, Volume 387, Issue 10017, s. 491–504
  • Victora CG et al., Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect, The Lancet, 2016, Volume 387, Issue 10017, s. 475–490
  • Guaraldi F, Salvatori G, Effect of Breast and Formula Feeding on Gut Microbiota Shaping in Newborns, Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 2012, Volume 2, s. 94, doi: 10.3389/fcimb.2012.00094
  • http://www.newyorker.com/tech/elements/breast-feeding-the-microbiome
  • Bode L, Recent Advances on Structure, Metabolism, and Function of Human Milk Oligosaccharides, The Journal of Nutrition, 2006, Volume 136, Issue 8, s. 2127–2130
Scroll Up