Mleko matki zawiera żywe komórki, przeciwciała, bakterie i enzymy wspierające cały organizm twojego dziecka. Tych składników nie ma w żadnym mleku modyfikowanym!

O unikalności pokarmu matki świadczy jego skład. Do dzisiaj nie jest on poznany w całości, a i proporcje poszczególnych jego już znanych składników są u każdej kobiety inne, dostosowane do aktualnych potrzeb żywieniowych i stanu zdrowia dziecka. Pokarm jest też zależny od godziny karmienia, fazy laktacji, wieku dziecka, stanu zdrowia matki, stanu zdrowia dziecka itd. Mleko matki jest najlepiej przyswajalnym pokarmem dla noworodków, niemowląt i małych dzieci. W przypadku infekcji dziecka lub matki w mleku pojawiają się przeciwciała i składniki przeciwinfekcyjne, które pomagają dziecku poradzić sobie z infekcją. W mleku mamy znajdują się enzymy, takie jak np. amylaza, której pełna produkcja u dziecka pojawia się dopiero w drugim roku życia. Laktoperoksydaza, lizozym czy laktoferyna to tylko niektóre enzymy i składniki mleka mamy, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwinfekcyjnie i ochronnie. Immunoglobuliny zawarte w mleku mamy wyściełają układ pokarmowy dziecka i układ oddechowy oraz ucho wewnętrzne, dając mu najlepszą ochronę przed wirusami, bakteriami czy grzybami. Mleko zawiera także czynniki wzrostu, hormony, glikany, nukleotydy, komórki krwi, komórki macierzyste. Tych składników próżno szukać w mleku modyfikowanym.

Żadne dostępne na rynku mleko modyfikowane nie może dorównać składem mleku matki. Mnogości składników pokarmu kobiecego nie da się odtworzyć w laboratorium.

ŹRÓDŁA

  • Rollins NC et al., Why invest, and what it will take to improve breastfeeding practices?, The Lancet, 2016, Volume 387, Issue 10017, s. 491–504
  • Victora CG et al., Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect, The Lancet, 2016, Volume 387, Issue 10017, s. 475–490
  • Ballard O, Morrow AL, Human Milk Composition: Nutrients and Bioactive Factors, Pediatric clinics of North America, 2013, Volume 60 (1), s. 49–74, doi: 10.1016/j.pcl.2012.10.002
  • https://www.hafija.pl/2011/07/sklad-mleka-kobiecego.html Aleksandrowicz A, Hafija.pl Blog matki karmiącej
  • Mosca F, Giannì ML, Human milk: composition and health benefits, La Pediatria Medica e Chirurgica, 2017, Issue 39, s. 2
  • Perrin MT, Fogleman AD, Newburg DS, Allen JC, A longitudinal study of human milk composition in the second year postpartum: implications for human milk banking, Maternal & Child Nutrition, 2017, Issue 13, s. e12239,  doi: 10.1111/mcn.12239
  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031395512001678 Ballard O, Morrow AL, Human Milk Composition, Pediatric Clinics of North America, 2013, Volume 60, Issue 1, s. 49–74, doi: 10.1016/j.pcl.2012.10.002
Scroll Up